“HOOFDPIJNDOSSIER” Regels zijn regels en de wet dien je te handhaven. TOCH KAN DEZE JONGEN NIET TERUG, nu hij een speelbal van de politiek is geworden.
Ik ben liberaal, maar zo ga je niet met mensen om. Door de politiek is Mauro een bekende Nederlander geworden en daar heeft deze 18 jarige jongen niet om gevraagd.

Zaterdag 29 oktober: Het CDA-congres heeft zaterdag een afgezwakte resolutie over alleenstaande minderjarige vreemdelingen aangenomen. Van de aanwezige leden stemde 85 procent voor de resolutie, die de partij oproept een humaan beleid te voeren ten aanzien van alleenstaande minderjarige vreemdelingen.

Formeel ging de resolutie niet over de uitzetting van de 18-jarige Mauro Manuel naar zijn geboorteland Angola maar veel sprekers betrokken zijn situatie er wel bij. De resolutie is geen oproep aan minister Gerd Leers (Asiel en Immigratie) om Mauro toch in Nederland te laten blijven.

Alle feiten rond Mauro op een rij ( Bron RTL nieuws)
De situatie rondom de 18-jarige Angolees Mauro Manuel houdt de politiek al maanden bezig. Mauro woont al 8 jaar in Nederland, maar moet nu weg omdat hij 18 is geworden. Een overzicht van alle gebeurtenissen rondom Mauro.

28 juni 2011

Druk op minister Leers. Een kamermeerderheid spreekt zich voor de eerste keer uit over het lot van Mauro, een 18-jarige Angolees die al 8 jaar in Nederland woont. In Den Haag wordt geprotesteerd middels een voetbalwedstrijd tussen Mauro en z’n vrienden tegen Kamerleden.

19 september 2011

Minister Leers beslist: Mauro moet terug. De Angolees kreeg het nieuws te horen via de media. Voordat hij de brief kreeg via zijn advocaat was deze al uitgelekt. coalitiepartijen CDA en VVD vinden aanvankelijk nog dat hij mag blijven.

27 september 2011

Minister Leers gaat toch nog een keer onderzoeken wat er mogelijk is voor Mauro. Een gesprek met de Tweede Kamer, waarin een meerderheid tegen de uitzetting van Mauro is, zorgt voor hoop voor de jonge Angolees.

4 oktober 2011

RTL Nieuws verneemt via bronnen dat de VVD en PVV geen uitzondering willen maken voor Mauro. De jongen moet terug naar Angola, vinden de partijen. “Mauro moet weg, want de precedentwerking is en blijft te groot”, aldus de VVD. De PVV is stelliger: Mauro heeft de vertrekplicht genegeerd. ZIjn advocaat heeft gelogen. Dat belonen we niet met een verblijfsvergunning. De kwestie groeit uit tot een politiek hoofdpijndossier voor minister Leers, want zijn eigen CDA en de oppositiepartijen willen dat Mauro blijft.

25 oktober 2011

De PvdA en de ChristenUnie presenteren een initatiefwet waarin staat dat minderjarige asielzoekers voortaan na 8 jaar in Nederland mogen blijven. Voorwaarde is wel dat zij niet illegaal zijn geweest en dat zij of hun ouders de procedure niet hebben gefrustreerd.

In het wetsvoorstel staat verder dat kinderen die alleen naar Nederland vluchten na 5 jaar al een verblijfsvergunning moeten krijgen.

‘s Avonds
Dan komt minister Leers met een mogelijk nieuwe optie voor Mauro: een studievisum. Hij zou dan terug moeten naar Angola, maar kan vervolgens een visum aanvragen zodat hij zijn studie kan afmaken in Nederland. Maar weer spreekt te Kamer zich uit: een studievisum is niet genoeg. Een groot deel van de Kamer vindt dat de toekomst van Mauro in Nederland ligt.

26 oktober 2011

10.00 uur
Mauro Manuel heeft weinig aan een studievisum. Dat zegt kinderrechtenorganisatie Defence for Children. Mauro is een MBO-er, lichtte een woordvoerder van Defence for Children toe. Studeren is voor hem geen optie. Hij wil juist snel aan het werk.

10:30 uur
Mauro Manuel moet terug naar naar Angola. Dat is de uitkomst van een gesprek tussen minister Leers en leden van de Tweede Kamer. Daarin drong de Kamer opnieuw aan op een verblijfsvergunning, maar Leers is onverbiddelijk. Volgens de minister was vanaf de eerste aanvraag het uitgangspunt dat hij terug zou keren naar Angola.

16:15 uur
De advocaat van Mauro maakt bekend dat de jongen naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens stapt als minister Leers bij zijn besluit blijft. De advocaat vindt dat er inbreuk wordt gemaakt op de mensenrechten van de 18-jarige jongen.

Het CDA verandert van standpunt en staat ineens achter Leers, terwijl deze fractie de CDA-minister eerst nog opriep een uitzondering voor Mauro te maken.

16:30
De uitspraak van Leers leidt tot verontwaardigde reacties op internet. Op internet wordt een petitie gestart: Mauro moet blijven! .

18:25 uur
CDA-dissident Ad Koppejan gaat tegen het standpunt van zijn partij in. Hij is tegen een gedwongen uitzetting (video) van Mauro. Het is voor het eerst dat een van de twee dissidenten zich uitspreekt over een standpunt binnen de partij.

27 oktober 2011

Een geëmotioneerde Mauro neemt afscheid van zijn vrienden (video) bij de voetbaclub. Binnen het CDA heerst nog altijd verdeeldheid.

27 oktober 2011

11:30 uur
Voormalig staatssecretaris Nebahat Albayrak (PvdA) van Justitie wilde Mauro ook al uitzetten. Dat blijkt uit een uitgelekte brief in handen van RTL Nieuws.

12:00 uur
De CDA fractie heeft vergaderd over de kwestie (video). Daarin wordt besloten dat de partij zich achter de uitzetting van Mauro schaart. Dat terwijl fractielid Ad Koppejan een dag eerder liet weten tegen de uitzetting te zijn. Uit de vergadering wordt wel weer het plan voor een studievisum geopperd.

15:20 uur
De CDA-kiezers spreken zich uit. Ruim twee derde (70%) van de kiezers vindt dat Mauro Manuel een verblijfsvergunning moet krijgen. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond.

15:30
De Tweede Kamer stemt die avond nog over het besluit Leers om Mauro terug te sturen naar zijn geboorteland. Een meerderheid in de Kamer is daar diezelfde middag mee akkoord gegaan.

‘s Avonds
Een meerderheid in de Tweede Kamer gaat akkoord met het uitzetten van Mauro. Na een emotioneel debat steunen VVD, PVV en ook het CDA minister Leers in zijn aanpak. “Mauro is geen schrijnend geval” zegt Leers.

18:44 uur
Ministert Leers benadrukt: De asielzaken waarvoor hij een uitzondering maakt, zijn schrijnender dan de zaak van de Angolees Mauro Manuel. De minister kan alleen van zijn bevoegdheid gebruikmaken toch een verblijfsvergunning te geven, als het geval schrijnend is, maar dat is voor Mauro niet aan de orde.

22:00 uur
De verdeeldheid is terug in de CDA-fractie. De twee dissidenten Ferrier en Koppejan zijn het niet eens met de beslissing Mauro uit te zetten. Opnieuw is er een fractieberaad. “We gaan ons maximaal inzetten voor Mauro”, klinkt het uit de mond van de twee dissidenten.

01:30 uur
De beslissing over de uitzetting van Mauro wordt uitgesteld. De CDA-fractie komt er niet uit. Het CDA dient uiteindelijk een motie in voor een studentenvisum maar die motie wordt verworpen in de Kamer. Mauro doet een oproep aan het CDA-congres in het weekend dat komen gaat.

12:45 uur
Zeven op de tien Nederlanders wil dat kinderen die langer dan 8 jaar hier zijn, een verblijfsvergunning krijgen. Dat blijkt uit een peiling door TNS/NIPO in opdracht van VluchtelingenWerk Nederland en Defence for Children.

15:30 uur
Leers herhaalt: “mijn besluit over Mauro staat vast.”

19:30 uur
Diepe verdeeldheid in het CDA. De affaire rond Mauro hakt er in. Zaterdag wordt alles besproken op het CDA-congres. Als het congres eraan vasthoudt dat Mauro moet blijven, kan dat voor problemen in de coaltie gaan zorgen.

© RTL Nieuws.nl